Ons verhaal

one-verhaal

Al 35 jaar een onafhankelijke
brancheorganisatie

De FAM werd 40 jaar geleden opgericht door een groep vooruitstrevende rijschoolondernemers die de gedurfde naam Federatie Autorijschool Managers kozen. Gedurfd, omdat 40 jaar geleden de gemiddelde rijschoolhouder zich allesbehalve een ‘manager’ voelde, laat staan zich zo noemde. Enige jaren na de oprichting werd het woord ‘manager’ veranderd in’management’.

De FAM werd opgericht om de binnen de federatie aanwezige kennis te bundelen en beschikbaar te stellen voor het gezamenlijke belang van de leden. De FAM is een vooruitstrevende, moderne en naar de toekomst gerichte organisatie die haar aandachtsveld vooral ook richt op externe betrekkingen met de overheid en met andere organisaties in Nederland en Europa.

Inmiddels is de FAM vertegenwoordigd in diverse overlegorganen en organisaties zoals Denktank, CBR-overleg, het branchevoorzittersoverleg, Ministerie van Infrastructuur en Milieu en in Europees verband in de EFA / CIECA.

Het stelt zich ten doel de hoogste kwaliteit in rij- en theorieopleidingen te garanderen en ondersteunt de aangesloten verkeersscholen bij het management, de lesmethodes, de presentatie en de bewaking van de kwaliteit van de medewerkers. De FAM manifesteert zich als kenniscentrum. Daarnaast organiseren ze cursussen en symposium wat betreft verkeer en opleidingen. Ook is de FAM gericht op het uitwisselen van informatie en kennis binnen de verschillende aangesloten leden.

verkeersborden

Ik heb een klacht over een van de aangesloten rijscholen

Onderscheidend vermogen

De FAM werd 40 jaar geleden opgericht door een groep vooruitstrevende rijschoolondernemers die de gedurfde naam Federatie Autorijschool Managers kozen. De FAM werd 40 jaar geleden opgericht door een groep vooruitstrevende rijschoolondernemers die de gedurfde naam Federatie Autorijschool Managers kozen.

De FAM werd opgericht om de binnen de federatie aanwezige kennis te bundelen en beschikbaar te stellen voor het gezamenlijke belang van de leden. De FAM werd opgericht om de binnen de federatie aanwezige kennis te bundelen en beschikbaar te stellen voor het gezamenlijke belang van de leden.

 • Toonaangevend in de regio
 • Modern wagenpark & up-to-date lesmateriaal
 • Beschikken over een eigen leslokaal
 • Cursisten krijgen meer kwaliteit voor hetzelfde geld

Kwaliteitsbewaking

De Federatie Autorijschool Management stelt de allerhoogste eisen aan dienstverlening en aan de kwaliteit van de medewerkers. FAM-verkeersscholen zien er op toe dat hun medewerkers zich bewust zijn van hun commerciële waarde en dat zij beschikken over de wettelijk vereiste diploma’s. Zij moeten een intensieve stage lopen bij een FAM-verkeersschool en applicatiecursussen volgen om de hoge kwaliteit te waarborgen. Met medewerkers van een FAM-verkeersschool vinden regelmatig beoordelingsgesprekken of werkbesprekingen plaats. Met medewerkers van een FAM-verkeersschool vinden regelmatig beoordelingsgesprekken of werkbesprekingen plaats. Met medewerkers van een FAM-verkeersschool vinden regelmatig beoordelingsgesprekken of werkbesprekingen plaats.

Wat kan de FAM voor mij betekenen?

De Federatie Autorijschool Management (FAM) is dé organisatie voor professionele rijscholen in Nederland. Een FAM-verkeersschool is altijd toonaangevend in haar regio.

Voor de opleidingzoeker op zoek naar een FAM-lid

 • Een bovengemiddeld slagingspercentage
 • Aanbod van een totaalopleider
 • Gezamelijk meer dan 20.000 examens per jaar
 • Moderne lesmethoden
 • Lessen met nieuw materiaal

Ik zoek een betrouwbare rijschool die is aangesloten bij de FAM

Voor de opleider op zoek naar een branchevereniging

 • Exclusief voor grote opleiders
 • Kennis delen met branchegenoten
 • Experts in alle categorieën
 • Gericht op samenwerken
 • Werkgroepen samen met ketenpartners

Ik zou graag lid worden van de FAM

37 opleiders
663034
Succesverhalen

Veelgestelde vragen

De FAM staat voor Federatie Autorijschool Management en is een branchevereniging voor (grote) rijopleiders. Verenigd probeert de FAM de branche al 40 jaar naar een hoger niveau te tillen.

Een FAM-lid wordt je niet zomaar, hiervoor moet je voldoen aan veel eisen. Zo worden enkel leden toegelaten die opleiden in meerdere categorieën, beschikken over 1 of meerdere eigen leslokalen en moet er kwaliteitsbegeleiding aan de instructeurs worden gegeven. FAM-leden werken enkel met gecertificeerde docenten en instructeurs die in het bezit zijn van een geldige WRM. Wil je meer weten over één van onze leden? Neem gerust contact met hen op.

Ben je een rijschoolhouder en zou je lid willen worden van onze branchevereniging, neem dan contact op met ons bestuur of vul het aanmeldformulier in. Voldoe je aan de eisen en ben je zelf enthousiast, dan ben je zeker welkom.

Op de pagina ‘Opleiders’ vind je een overzicht van alle aangesloten opleiders. FAM-leden zitten door heel het land, dus er is altijd een opleider in de buurt.

Heb je een conflict met één van onze leden, dan staan wij voor je klaar. Via onze klachtenpagina kun je je klacht omschrijven en inzenden. Onze klachtencommissie neemt dan contact met je op. Ons doel is om succesvol te bemiddelen tussen jou en het FAM-lid en ervoor te zorgen dat je klacht wordt gehoord en opgelost.

De FAM streeft naar kwaliteit binnen haar leden. Mocht een lid hier niet aan voldoen volgen er sancties. Bij uitvoerig nalaten van de vereisten zal overgegaan worden in het eenzijdig opzeggen van het lidmaatschap.

Slagingspercentages zijn te vinden op de website van het CBR. Via de rijscholenzoeker kun je alle slagingspercentages van alle rijscholen gemakkelijk inzien. https://www.cbr.nl/nl/rijschoolzoeker.htm

Dat is per lid verschillend. Op deze website kun je gemakkelijk filteren tussen verschillende opleidingen en direct inzicht krijgen in welke leden een bepaalde opleiding aanbieden.

Dit gebeurt rechtstreeks via de website van elk FAM-lid. Via onze website brengen wij je enkel in contact.

Een andere vraag?

Roger Keijbeck

Voorzitter Roger Keijbeck

Jean-Paul Lam

Vice-voorzitter Jean-Paul Lam

Petra Knol

Secretariaat Petra Knol