Arbo Keuringen

Wanneer u een voertuig gaat besturen bent u niet alleen verantwoordelijk voor uzelf, maar ook voor alle andere weggebruikers. Wettelijk gezien moet u dus ‘rijgeschikt’ zijn. Dit bewijst u door het invullen van een Gezondheidsverklaring bij het CBR. Bent u beroepschauffeur? Dan moet u ook een keuring laten doen door een ARBO-arts. Deze arts bepaald of u geestelijk en lichamelijk in staat bent om te rijden. Heeft u bijvoorbeeld gezondheidsproblemen, een beperking, of gebruikt u medicijnen die invloed hebben op uw rijgedrag? Let dan op. Dan mag u niet altijd de weg op.

  • Altijd in de buurt
  • Dagelijks in contact met het CBR
  • Advies omtrent medische zaken
  • Keuren wanneer het u uitkomt
  • Zowel voor verlenging als het halen van een nieuw rijbewijs
  • Snelle en correcte verwerking richting CBR
  • Vaak binnen 1 dag al vrijgegeven

Waarop keurt de arts tijdens de rijbewijskeuring?

Wilt u uw rijbewijs C1, C, D1 of D, eventueel met aanhanger (E), halen of vernieuwen? Dan moet u zich laten keuren door een bedrijfsarts of via een gecertificeerde arbodienst. Alle FAM opleiders beschikken over gecertificeerde artsen. En er is altijd een FAM opleider bij u in de buurt.

 

Waaruit bestaat een arbo keuring?

Tijdens de rijbewijskeuring test de (keurings)arts of u of uw werknemer in staat is om een voertuig te kunnen besturen. Dit gebeurd aan de hand van een aantal simpele testen. Hij beoordeelt de algemene fysieke gesteldheid, mentale conditie en het functioneren van armen, benen en wervelkolom. Ook wordt de bloeddruk gemeten en neemt de arts een oogtest af. Zo kan hij tijdens de rijbewijskeuring eventuele gezondheidsrisico’s en lichamelijke afwijkingen ontdekken. Tot slot vindt er ook een urinetest plaats. Hierbij controleert de arts op diabetes. 

De rijbewijskeuring vindt plaats conform de Regeling eisen geschiktheid (CBR) versie 2000 en de wijzigingen hierop.

  1. Invullen leeg keuringsverslag.
  2. Biometrie (vooronderzoek): bloeddrukmeting, urine onderzoek.
  3. Lichamelijk onderzoek door arts (ogen, hart, longen, zenuwstelsel, evenwicht, houding en bewegingsapparaat).
  4. Indien de arts dit noodzakelijk acht, volgen extra onderzoeken.

Let op: Niet elke arbo arts houdt rekening met de eisen en risico’s die opgesteld zijn door het CBR. Een arts via een FAM opleider doet dit altijd wel. 

Welke stappen moet u of uw werknemer nemen voor een verlenging?

  1. Vul digitaal een Gezondheidsverklaring in via mijn.cbr.nl. Eventueel is er nog een papieren versie te koop via het CBR, digitaal is echter sneller. Na het invullen ontvangt u een Zorgdomein code.
  2. Maak via een FAM opleider een afspraak voor een keuring. Neem de Zorgdomein code mee naar de keuring. 
  3. De arts vult digitaal een keuringsverslag in. De bedrijfsarts beoordeelt uiteindelijk niet, dit doet het CBR.
  4. Een medisch adviseur van het CBR interpreteert en beoordeelt de uitslagen en beslist over een eventueel vervolgtraject. De wachttijd bij het CBR voor een verlenging bedraagt op dit moment circa 6 weken. Via een FAM opleider kunt u al na 1 dag vrijgegeven worden wanneer u niet-medisch bent.

Arbokeuringen voor al het personeel? Kom niet voor verrassingen te staan en besteed het uit

Benader vrijblijvend een aangesloten opleider bij jou in de buurt over de mogelijkheden

1
Zoek
2
Selecteer
3
Benader